APK: alles over de keuring, kosten en frequentie Menu sluiten

APK via uw CarXpert garage

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Alle auto’s in Nederland moeten volgens de wet regelmatig gekeurd worden, behalve auto’s van vóór 1960.

Hoe vaak een APK?

De frequentie van de APK-keuring hangt af van de leeftijd van uw auto. Oude auto’s moeten vaker gekeurd worden dan nieuwe auto’s. Bij nieuwe benzine auto’s hoeft u pas na vier jaar een APK uit te voeren die daarna elke twee jaar herhaald moet worden. Na acht jaar is het elk jaar verplicht. Bij nieuwe Diesel en LPG auto’s gelden weer andere regels, dan wordt u de eerste keer na drie jaar en vervolgens elk jaar verwacht.

De APK wordt uitgevoerd door een gediplomeerde keurmeester. Elke CarXpert garage heeft zo’n gediplomeerde keurmeester werken in zijn garage. Vaak wordt de APK gecombineerd met een onderhoudsbeurt. Dat is ook voor u voordelig! Vraag naar de speciale voorwaarden in uw eigen CarXpert garage.

Wat is een APK?

De APK keuring duurt ongeveer een half uur. Alle belangrijke milieutechnische en veiligheidsaspecten van de auto worden gecontroleerd. Let op, dit is géén vervanging van de onderhoudsbeurt. Er wordt alleen gekeken naar een standaard lijstje met controlepunten, zoals het profiel van de banden, de remmen en de verlichting. Alle controlepunten worden ingevoerd bij de RDW, waaruit het keuringsrapport ontstaat. Hier kunt u ook zelf uw gegevens opzoeken, vul hiervoor uw kenteken hier in.

Wat kost een APK-keuring?keuringsrapport APK

Er is geen vaste prijs voor een APK. De kosten variëren per CarXpert garage. Vaak wordt een APK in combinatie met een onderhoudsbeurt aangeboden, wat voor u voordeliger uitpakt. De kosten van een APK voor een dieselauto is vaak hoger dan voor een benzine auto, omdat er nog extra keuringsonderdelen in zitten.

Auto afgekeurd?

Uw garagehouder zal u goed helpen op het moment dat uw auto afgekeurd is. U mag in ieder geval ná de APK-vervaldatum niet meer met de auto de weg op, behalve om naar de garage te rijden. Wij begrijpen dat dit lastige situaties met zich mee kan brengen. Uw CarXpert helpt u verder met passende service, zoals een vervangende auto of een snel verholpen mankement.

In ieder geval is het verstandig om uw auto op tijd te laten keuren zodat u nog genoeg tijd hebt om tot de vervaldatum actie te ondernemen. Dat kan vanaf twee maanden vóór de vervaldatum. Dat heeft trouwens geen nadeel: de originele vervaldatum wordt gehanteerd en niet de keuringsdatum.