CarXpert Garage Oene verzorgt les autotechniek groep 8

Het leerlingenaantal in de mobiliteitsbranche daalt al een aantal jaren. CarXpert Garage Oene nam daarom het initiatief om de belangstelling voor (auto)techniek te prikkelen bij leerlingen uit groep 8 van de basisschool. Op vrijdag 20 mei jl. volgden drie groepen 8 uit de regio een workshop Autotechniek bij het autobedrijf in Oene.

CarXpert Garage OeneZorgwekkend
Wessel Geerling van CarXpert Garage Oene: “Als leermeester zag ik dat er dit jaar maar 16 leerlingen instromen in de monteursopleiding in onze regio. Dat is zorgwekkend voor de toekomst. We hebben ook het gevoel dat veel leerlingen van de basisschool geen idee hebben wat het beroep van monteur inhoudt. Verder dan ‘vieze handen’ komen ze niet.”  Compagnon Maarten Zwerus: “Nu al is het moeilijk om aan goede monteurs te komen. Over een aantal jaren heeft de branche écht een probleem als het zo doorgaat.”

Rotje
De workshop Autotechniek bestaat uit een half uur theorie, gevolgd door een half uur de-handjes-uit-de-mouwen in de werkplaats. Ter afsluiting volgt een quiz waarin de opgedane kennis wordt getoetst.  In het ‘theorieblok’ wordt de werking van de verbrandingsmotor  toegelicht aan de hand van een opengewerkt motorblok. Zo simpel mogelijk legt  Wessel Geerling de ontbranding van het benzine-lucht mengsel uit door die te vergelijken met ‘een rotje in een beschuitbus.’ De uitlaat is ‘de schoorsteen van de auto’. Het lijkt overigens ook voor de aanwezige leerkrachten geen oud nieuws. In de werkplaats draaien de leerlingen zelf een wiel los met een luchtsleutel, wat wel ‘vet’ wordt gevonden. Ze verbazen zich over het gewicht van het wiel dat ze er vervolgens op- en vastzetten. De band op spanning brengen, de brug omhoog doen en laten zakken, de motorkap openen en olie peilen; het gebeurt allemaal even gretig. Het terughoudende “ik kan dat niet” blijkt steeds weer om te slaan in een voldaan “héé, het lukt toch”, en zelfs de verrukking over zwarte handen (“ieuw” bij de meisjes) is groot.

Diagnose-apparatuur
De diagnose-apparatuur met blue tooth-verbinding wordt met grote interesse bediend. De lol om de ruitenwissers en claxon die het ‘zomaar’ doen maakt plaats voor bewondering als de computer ‘ziet’ dat er ergens een stekker loszit. De monteurs Renzo en René leggen uit dat er zeker 20 computers in een auto zitten, en dat het een hele klus kan zijn om diagnose te stellen bij een storing.

Toekomstige monteurs
Zonder uitzondering verlaten de leerlingen na 1,5 uur enthousiast het autobedrijf. Met hier en daar nog een zwarte veeg op een wang, een diploma van de Workshop Autotechniek en een tasje met gadgets in de weer schoon gewassen handen. Of er toekomstige monteurs tussen zitten? Dat zou best wel eens kunnen.

Terug naar het nieuwsoverzicht
 

Het laatste nieuws van CarXpert

  • Wijziging wegenbelasting voor oldtimers

    Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor oldtimers, voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB). Waar eerst een oldtimer na 25 jaar vrijgesteld werd van motorrijtuigenbelasting (MRB), zal dat per begin volgend jaar pas na 40 jaar zijn. Lees meer >>

  • Nieuwe Europese bandenlabels

    Per 1 november 2012 zijn bandenlabels verplicht in de Europese regelgeving voor alle banden voor personenwagens en lichte en zware bedrijfsvoertuigen die vanaf 1 juli 2012 worden geproduceerd. Door de toevoeging van een bandenlabel wordt het voor een consument duidelijker aan welke eisen een band moet voldoen en waar een bepaald kenmerk voor staat. Uiteindelijk kan de consument zelf beter bepalen welk type band hij wil aanschaffen. Lees snel meer >>

Bekijk alle nieuwsitems >>

Zoek een CarXpert bij u in de buurt