Wanneer en waarom winterbanden

Wanneer winterbanden
De eerste sneeuwvlokken herinneren veel automobilisten aan winterbanden. Om wachttijden en leveringsproblemen te vermijden, is het aan te bevelen, zich vroegtijdig op die bandenwissel in te stellen.
Afhangend van woonplaats en beschikbaarheid kan dat tussen begin oktober en begin november zijn. ‘s nachts lopen de temperaturen soms tot kleine waarde af, voor de zomerbanden is het dan misschien al te koud. Vanaf oktober is het winterbandentijd. Wendt u tot uw CarXpert bij u in de buurt. Een zomerband verliest zijn rij-eigenschappen meer en meer onder de 7 graden C.

Waarom winterbanden?

  • Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogste vorm van zekerheid.
  • Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet ´bevriezen´. Dit garandeert zekere rijomstandigheden en een optimaal comfort.
  • Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten, door het speciale silicamengsel, niet sneller. 

Voldoen twee winterbanden?
Het lijkt logisch en kostenbesparend om de aandrijfwielen met M+S profiel te voorzien en de vrijdraaiende wielen op het zomerprofiel te laten staan, maar deze methode brengt risico´s met zich mee. Zo wordt door het remmen het gewicht op de voorwielen verlaagt. Voertuigen met achterwielaandrijving worden dan hoofdzakelijk door de zomerbanden, die weinig grip hebben, vertraagd.

Voldoen twee winterbanden bij vierwielaandrijving?
Nee, ook hierbij kan het niet, want de onderscheidende tractie en het bochtenwerk zorgen ervoor dat de auto in bochten vroegtijdig onstabiel kan worden. Volledige zekerheid is alleen gegarandeerd, wanneer er onder alle vier de wielen winterbanden gemonteerd worden.

Terug naar de kennisbank

Het laatste nieuws van CarXpert

  • Wijziging wegenbelasting voor oldtimers

    Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor oldtimers, voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB). Waar eerst een oldtimer na 25 jaar vrijgesteld werd van motorrijtuigenbelasting (MRB), zal dat per begin volgend jaar pas na 40 jaar zijn. Lees meer >>

  • Nieuwe Europese bandenlabels

    Per 1 november 2012 zijn bandenlabels verplicht in de Europese regelgeving voor alle banden voor personenwagens en lichte en zware bedrijfsvoertuigen die vanaf 1 juli 2012 worden geproduceerd. Door de toevoeging van een bandenlabel wordt het voor een consument duidelijker aan welke eisen een band moet voldoen en waar een bepaald kenmerk voor staat. Uiteindelijk kan de consument zelf beter bepalen welk type band hij wil aanschaffen. Lees snel meer >>

Bekijk alle nieuwsitems >>

Zoek een CarXpert bij u in de buurt