Sneeuwkettingen

Het is niet altijd noodzakelijk om sneeuwkettingen te gebruiken, maar het is van groot belang dat u de sneeuwkettingen in ieder geval bij u heeft. Er zijn wegen in de Alpen waar het rijden met sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht is. Rijdt u zonder dan kunt u op een fikse boete rekenen. De 'kettenpflicht' heeft ook gevolgen bij een aanrijding. Wanneer u op een besneeuwde weg betrokken raakt bij een ongeluk, bent u bij voorbaat schuldig wanneer u geen sneeuwkettingen hebt omgelegd.

Een ander belangrijk punt is om de kettingen tijdig om en af te doen. Om slijtage te voorkomen is het verstandig om de kettingen weer af te leggen, wanneer ze eigenlijk niet meer nodig zijn. Het is slecht voor het asfalt en de kans op kapotte schakels en sluitingen groot.

Reparatie
Als u de schakels van de sneeuwketting moet vervangen, heeft u een schakels en een buigtang nodig. Heeft u geen buigtang, laat de ketting dan maken bij een tankstation of raadpleeg uw CarXpert.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

 • Probeer sneeuwkettingen altijd eenmaal uit voor u op reis gaat. U weet meteen of de maat klopt en u krijgt de handigheid om in de sneeuw snel de sneeuwkettingen te monteren.
 • Haal in Nederland de kunststof wieldeksels van uw wielen. De sneeuwketting kan deze beschadigen. Bovendien hoeft u ze dan onderweg niet tussen uw bagage op te bergen.
 • Sneeuwkettingen na gebruik met schoon warm water afspoelen en drogen berg ze droog in de verpakking op.
 • Leg de kettingen altijd om de aangedreven wielen.
 • Matig uw snelheid wanneer u met sneeuwkettingen rijdt.
 • Het rijden met caravan onder slechte omstandigheden, zoals gladde en besneeuwde hellingen, vermijden.
 • De toegestane maximumsnelheid bij het rijden met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/u.

Terug naar de kennisbank

Het laatste nieuws van CarXpert

 • Wijziging wegenbelasting voor oldtimers

  Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor oldtimers, voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB). Waar eerst een oldtimer na 25 jaar vrijgesteld werd van motorrijtuigenbelasting (MRB), zal dat per begin volgend jaar pas na 40 jaar zijn. Lees meer >>

 • Nieuwe Europese bandenlabels

  Per 1 november 2012 zijn bandenlabels verplicht in de Europese regelgeving voor alle banden voor personenwagens en lichte en zware bedrijfsvoertuigen die vanaf 1 juli 2012 worden geproduceerd. Door de toevoeging van een bandenlabel wordt het voor een consument duidelijker aan welke eisen een band moet voldoen en waar een bepaald kenmerk voor staat. Uiteindelijk kan de consument zelf beter bepalen welk type band hij wil aanschaffen. Lees snel meer >>

Bekijk alle nieuwsitems >>

Zoek een CarXpert bij u in de buurt