Opslag van banden

Als u uw banden niet goed opslaat veranderen de fysieke eigenschappen van uw band, daardoor kan het zijn dat uw banden minder lang meegaan en onder omstandigheden kunnen de banden zelfs onbruikbaar worden. Door een goede opslag kan men de veroudering tot een minimum verminderen.

De feiten op een rij:

 • De banden moeten in een droge, koele en donkere ruimte opgestapeld worden.
 • Voordat u de banden verwisselt, geef met een krijtje de looprichting en de positie aan waar de banden gemonteerd zaten.
 • Dan moeten de banden een grondige reiniging ondergaan, waarbij de steenresten verwijderd worden.
 • De ruimte moet vrij zijn van olie, benzine, vet of andere chemicaliën, omdat deze de rubberlaag aantasten en daardoor de levensduur ernstig kunnen verkorten.
 • Banden met velgen mogen in geen geval rechtop staan. Het beste kunnen ze hangend of liggend (een pallet is daar ideaal voor) bewaard worden.
 • Banden zonder velgen moeten daarentegen rechtop worden opgesteld en om de vier weken een stukje gedraaid worden, om drukplekken te vermijden. Ophangen of stapelen kan het beste hier vermeden worden.
 • Bij het weer in gebruik nemen van de in opslag genomen banden, moet u de banden eerst controleren op eventuele schades, of hij niet versleten is, de profieldiepte en eventueel onbalans waar de vakhandelaar iets aan kan doen. Zo verhindert u ongelijkmatig slijtage.

Terug naar de kennisbank

Het laatste nieuws van CarXpert

 • Wijziging wegenbelasting voor oldtimers

  Per 1 januari 2014 gelden er nieuwe regels voor oldtimers, voor wat betreft de motorrijtuigenbelasting (MRB). Waar eerst een oldtimer na 25 jaar vrijgesteld werd van motorrijtuigenbelasting (MRB), zal dat per begin volgend jaar pas na 40 jaar zijn. Lees meer >>

 • Nieuwe Europese bandenlabels

  Per 1 november 2012 zijn bandenlabels verplicht in de Europese regelgeving voor alle banden voor personenwagens en lichte en zware bedrijfsvoertuigen die vanaf 1 juli 2012 worden geproduceerd. Door de toevoeging van een bandenlabel wordt het voor een consument duidelijker aan welke eisen een band moet voldoen en waar een bepaald kenmerk voor staat. Uiteindelijk kan de consument zelf beter bepalen welk type band hij wil aanschaffen. Lees snel meer >>

Bekijk alle nieuwsitems >>

Zoek een CarXpert bij u in de buurt